Tutaj mo¿emy rozmawiaæ na gor±ce tematy bez u¿ycia windy i kartek :-) W dodatku anonimowo je¶li kto¶ sobie tego ¿yczy.
Klatka schodowa regularnie staje siê knajp± dla pewnych ludzi. Chocia¿ nie do koñca bo w knajpie nie rzuca siê petów i butelek na pod³ogê. I nie urz±dza siê dzikich wrzasków jak u nas co jaki¶ czas (bo wtedy przylatuje grupa interwencyjna, chwyta za fraki i wywala na zbit± buziê :-)
Niedawno kto¶ nawet w imprezowym upojeniu ;-) wyrwa³ sobie kaloryfer.
Piszmy co o tym my¶limy i co z tym mo¿na zrobiæ.
Nowy serdecznie witany
popieram jadwige
Wszystko piêknie tylko gdzie ma byæ ta kamera? Poza tym pod kamer± nie robi siê imprez tylko idzie siê tam gdzie ich nie ma np. na pó³piêtro. Nie za³o¿ymy kamer na ca³ej klatce schodowej, na pó³piêtrach.
Zastanawiam siê kto sfinansuje kamerê i kto bêdzie kontrolowa³ obraz z niej (monitor ewentualnie sprzêt do nagrywania - dodatkowy koszt). W dodatku nie wszyscy chcieliby ¿eby ich ³apa³a kamera i "widzia³a" kiedy wychodz± i wracaj±.
Witam. Nareszcie siê jednoczymy ju¿ my¶la³am, ¿e walczê sama. By³am u dzielnicowego nikt do tej pory nie z³o¿y³ oficjalnego zg³oszenia a wszystkie osoby interweniuj±ce nie chc± podpisaæ siê pod protoko³em. Przecie¿ dok³adnie wiemy kto robi te imprezy podejrzewam, ¿e wiêkszo¶æ nazwisk te¿. Kamery ¶wietny pomys³, ale wspólna interwencja miêdzys±siedzka bêdzie bardziej skuteczna.
Nowy serdecznie witany
Nie wiem co Wy na to ale ja jestem za zakazem palenia na klatce poniewa¿ dym przenosi siê na wyzsze piêtra.Mieszkam na piêtrze ze starszymi osobami i ten dym je drazni i dusi, poza tym wnosi siê do domów osób niepal±cych
Nowy serdecznie witany
Moim zdaniem, monitoring nie jest g³upim pomys³em. Z tego co mi wiadomo kilka z bloków na naszym osiedlu zosta³o w nie wyposa¿one. Oczywi¶cie wi±¿e siê to z niewielk± dop³at± do czynszu, ale s±dzê i¿ jeste¶my w stanie przeboleæ dodatkowe parê z³otych dla spokoju, ciszy i czysto¶ci. Kamery obs³ugiwane s± z centrali firmy ochroniarskiej i w razie potrzeby, wysy³any jest patrol interwencyjny. Samodzielne zwracanie uwagi naszej rozbrykanej klatkowej m³odzie¿y nie przyniesie ¿adnych efektów a mo¿e poskutkowaæ zas³u¿on± w ich mniemaniu zemst± w postaci zniszczonych, pomazanych drzwi albo uszkodzonym samochodem, które wiêkszo¶æ z nas trzyma zaraz pod klatk±. Nasze "kochane" s³upki wystaj±c pod drzwiami wej¶ciowymi, doskonale widz±, kto czym podje¿d¿a i ja osobi¶cie nie odwa¿y³bym siê na interwencje w³a¶nie z tego wzglêdu. Je¿eli pomys³ spotka siê z zainteresowaniem, w poniedzia³ek pofatygujê siê do administracji, w której mam blisk± znajom±, ¿eby dowiedzieæ siê wiêcej szczegó³ów zwi±zanych z instalacj± monitoringu. Pozdrawiam!
Na pocz±tku by³em sceptycznie nastawiony do sprawy kamery ale po przeczytaniu postu Kasi_kolasi, moje zdanie na ten temat zmienia siê. Du¿e brawa dla niej za dobre wyja¶nienie tego jak to by mia³o wygl±daæ. My¶lê, ¿e to dobry kierunek do pomy¶lenia dla nas. W dodatku rozpracowany ju¿, jak pisze, przez inne bloki.
Do Kasi_kolasi: Je¶li masz mo¿liwo¶æ uzyskania od znajomej szczegó³ów to my¶lê, ¿e wszyscy bêd± ci bardzo wdziêczni.
Pozdrawiam i mi³ego weekendu.
Witam wszystkich S±siadów. Jestem w szoku, ¿e co¶ takiego mo¿e siê udaæ i ¿e kto¶ wykona³ sporo pracy, ¿eby stworzyæ takie forum. Przede wszystkim mo¿emy mieæ przegl±d spraw, które dotycz± nas wszystkich. Okazuje siê, ¿e nie jeste¶my tak± najgorsz± klatk±, nie? Bo czy który¶ blok albo klatka ma tak± mo¿liwo¶æ? Ostatnio jako¶ spokojniej i jest nadzieja, ¿e tak zostanie, ale s± inne problemy. Winda ledwo zipie. ile to ona ma ju¿ lat? W wielu blokach by³a wymiana. Po d³ugim czasie doczekali¶my siê malowania, a trwa³o ca³e wieki...Niestety, ju¿ w wielu miejscach odpada... Ciekawe te¿, ile wytrzyma szyba w wej¶ciowych drzwiach. Ostatnio do moich drzwi kto¶ dzwoni³ o drugiej w nocy. To okropne wra¿enie. Ciekawe, czy tylko do mnie? Pozdrawiam i ¿yczê pogodnej niedzieli!
Nowy serdecznie witany
Nie wiem, czy to forum jeszcze ¿yje, ale spróbujê przekazaæ informacjê. Ostatni wybryk tj. podpalenie stoj±cej pod pomieszczeniem zsypowym kanapy, przela³o u wiêkszo¶ci szalê goryczy. Nasza klatka sta³a siê punktem przy którym przystaj± zdumieni przechodnie, podziwiaj±c piêkne, wypalone wzory na elewacji. Odwiedzi³am dzisiaj w-ce prezesa administracji w sprawie za³o¿enia monitoringu. Temat jest do za³atwienia. Je¿eli chodzi o kwotê, jaka zosta³aby doliczona do czynszu, musimy wstrzymaæ siê do poniedzia³ku, gdy¿ osoba odpowiedzialna jest obecnie na urlopie. Prosi³abym wszystkich entuzjastów pomy³u, aby w przypadkowych rozmowach miedzys±siedzkich, porusza³y ten temat. Nie ka¿dy jest bywalcem forum a im szybciej temat zostanie przez wszystkich przemy¶lany, tym szybciej sprawa kamer znajdzie swój fina³ i mo¿e ograniczy imprezki i ci±g³± dewastacjê klatki szóstej.. Pozdrawiam!